Lody pełne zdrowych dodatków – czy to możliwe?
Boom na zdrową żywność nie ominął branży lodowej. Najpierw na rynku pojawiły się rzemieślnicze lody, wytwarzane z prawdziwego mleka bez sztucznych konserwantów. W tym sezonie lodziarze z Wytwórni Lodów Polskich poszli o krok dalej i przedstawili klientom desery z dodatkiem rokitnika, czarnuszki, sezamu czy rozmarynu – roślin znanych ze swoich zdrowotnych właściwości. W ich ofercie znalazło się także coś dla wegan.
2019-10-07, 21:08

Jeszcze nie tak dawno temu dodawanie ziół do lodów wydawało się być ekstrawagancją. Dzisiaj takie nietypowe propozycje można spotkać w ofercie wielu lokali, przede wszystkim tych serwujących wysokiej jakości, rzemieślnicze lody.

W mijającym sezonie Wytwórnia Lodów Polskich „u Lodziarzy” zaproponowała swoim klientom np. rokitnik z jarzębiną, czyli połączenie dwóch roślin, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Obie zawierają bogactwo witaminy C, a także innych mikroelementów. Zdrowotne dodatki znalazły się również w serze korycińskim z brzoskwinią i czarnuszką. Szczególnie ta ostatnia zasługuje na uwagę – kmin czarny jest bowiem naturalnym antybiotykiem i wzmacnia odporność. W medycynie naturalnej doceniany jest ponadto rozmaryn (łagodzi m.in. dolegliwości żołądkowe), stanowiący uzupełnienie lodów sezamowych (sezam korzystnie wpływa na układ krążenia). Podobnie jak jagoda kamczacka, nazywana w Japonii „eliksirem życia”.


– Zioła i rośliny kryją w sobie niesamowitą moc. Dobrze wiedziały o tym nasze prababcie, które stosowały naturalne sposoby wspierania organizmu. Teraz obserwujemy wielki powrót tych wspaniałych składników do naszej diety – nie mogło więc ich zabraknąć w lodach Wytwórni! Tym bardziej że większość z nich charakteryzuje się niespotykanym, intensywnym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie – mówi Paulina Daniłowicz, manager rozwoju sieci WLP „u Lodziarzy”. – Zachęcamy w ten sposób naszych klientów do korzystania z tych trochę zapomnianych dobrodziejstw natury i samodzielnego eksperymentowania w kuchni. Skoro zioła można dodawać nawet do deserów, dlaczego nie włączać ich także do innych potraw? Oczywiście, zjedzenie porcji lodów z czarnuszką nie wzmocni naszej odporności, ale wprowadzenie jej w formie ziaren lub oleju do codziennego jadłospisu już tak!

Swoją propozycję od Lodziarzy otrzymali także weganie. Lody wegańskie powstały na bazie napoju ryżowego i świetnie sprawdzają się w przypadku osób, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać mleka krowiego.

– Lody na bazie napoju ryżowego wprost rozpływają się w ustach. To nasz ukłon w stronę klientów, którzy z racji przekonań nie jedzą produktów odzwierzęcych, ale także osób z alergią na białko mleka krowiego czy nietolerancją laktozy. Świetnie sprawdzają się szczególnie u małych alergików czy mam na diecie eliminacyjnej, którym nie wystarczają sorbety i które tęsknią za „mlecznym” smakiem lodów – tłumaczy Paulina Daniłowicz.
Lodziarze już zapowiadają, że to nie koniec eksperymentów z prozdrowotnymi produktami w ich deserach. Tym bardziej że mrożenie to jedna z najlepszych metod na zachowanie cennych składników odżywczych.

– Region podlaski obfituje w zioła i rośliny, które tylko czekają aż ktoś da im drugie życie. Przyroda to nieskończona kopalnia inspiracji dla naszych kreatorów smaku. Klienci mogą być więc pewni, że w przyszłym sezonie jeszcze nie raz ich zaskoczymy. Lodziarnie powoli zamykają swoje okienka sprzedażowe, ale to nie znaczy, że ich praca się kończy. Masterzy właśnie teraz wymyślają nowe połączenia, które zadebiutują w kolejnym roku – podsumowuje Paulina Daniłowicz.

Wytwórnia Lodów Polskich „u Lodziarzy” to jedna z pierwszych franczyzowych sieci na krajowym rynku, produkujących lody rzemieślnicze z naturalnych składników, oparte na tradycyjnych recepturach. W tym sezonie pod jej szyldem działało 100 lodziarni w całej Polsce.

KONTAKT / AUTOR
Janusz Mroczkowski
ZAŁĄCZNIKI
lod.jpg
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.